Előfordul, hogy nehezen menedzseli az idejét, viszont az autóval kapcsolatos ügyeket szeretné rendben tartani? Akkor érdemes tovább olvasnia, mert összefoglaljuk a műszaki vizsgáztatást érintő legfontosabb tudnivalókat, mégpedig éppen abból az aspektusból, hogy mire mennyi időt kell szánni és hogyan érdemes tervezni!

Azzal minden autós tisztában van, hogy a műszaki ügyintézés az egyik legfontosabb feladat, érvényes dokumentum hiányában ugyanis szabálytalan közlekedni. Ám a mindennapi rohanásban olykor nehéz számontartani a határidőket, az ügyintézést ráadásul már az érvényességi idő lejárta előtt meg kell kezdeni. Sokféle kérdés merülhet fel ezzel kapcsolatban, ezért most mindent egy csokorba szedtünk. Nézzük!

Mennyi ideig érvényes a műszaki vizsga?

Új autók esetében 4 évig, 1-3 éves autók esetében 3 évig, idősebb autók esetében pedig 2 évig érvényes a vizsga. Ez azonban csak a személyautókra vonatkozik, 3,5 tonnánál nehezebb járműveket évente kell vizsgáztatni.

Mennyi ideig lehet közterületen tárolni a lejárt műszakival rendelkező autót?

Főútvonalon tilos, mellékútvonalon viszont 10 napig szabályosan tárolható az autó. A legjobb természetesen az, ha nem várja meg, míg lejár a dokumentum érvényessége, hanem idejében meghosszabbítja azt.

A műszaki vizsgáztatás előtt mennyi idővel célszerű bejelentkezni?

A szakemberek általában azt javasolják, hogy 2-4 héttel a vizsgáztatás előtt jelentkezzenek be a tulajdonosok, időt kell hagyni ugyanis a felkészítésre, ami állapottól függően kisebb-nagyobb autószerelési feladatokat jelenthet.

Mennyi érvényességi időt lehet veszíteni korábbi vizsgáztatással?

Nem lehet időt veszíteni abban az esetben, ha az érvényességi idő lejárta előtti 30 napban kerül sor a műszaki vizsgáztatásra, akkor ugyanis nem annak tényleges napjától, hanem az eredeti lejárati időtől számolják újra az érvényességet.

Reméljük, ezzel segíteni tudtunk, hogy zökkenőmentes legyen a műszaki ügyintézés. Ha esedékessé vált a dolog, forduljon bizalommal cégünkhöz, a Kertai Autójavító Kft.-hez! Teljes szolgáltatási palettánkat megismerheti a www.kertaiautojavito.hu weboldalon, ha pedig szeretne bejelentkezni, hívja a +36-30-335-0590-es telefonszámot vagy írjon a kertaiautojavito@gmail.com e-mail címre!